Zelené potraviny: proč je přidat do jídelníčku?
Svůj jídelníček můžete zpestřit o řadu potravin a surovin. Abyste ale dosáhli doporučované výživové hodnoty, je dobré zakomponovat do jídelníčku i takzvané zelené potraviny, které se do jisté míry vyzdvihují nad ostatní. V čem spočívá jejich kouzlo a proč bychom do jídelníčku měli zakomponovat právě je?
Zelené potraviny jako zdroj důležitých živin
I když je pravdou, že důležité živiny a látky najdeme prakticky ve všem, je zároveň skutečností, že v zelených potravinách najdeme důležitých složek o chlup více. Zejména v posledních letech jsou ohromným trendem, proto si pojďme připomenout alespoň některé z nich. Zmíníme si také konkrétní důvody, proč je do jídelníčku přidat.
Chlorella pro celkovou detoxikaci těla
Jednobuněčná řasa, která člověku možná nepřijde sympatická, ale v podobě doplňků stravy je to sympatičnost sama o sobě. Její užívání je rozhodně na programu dne, protože dokáže detoxikovat organismus, napomáhá také k celkovému pročištění krve a upravuje optimální krevní tlak. A co víc – snižuje hladinu cholesterolu v krvi a posiluje imunitní systém. Celkově poté podporuje trávení a je účinnou prevencí civilizačních chorob.
Zelený ječmen posiluje imunitu
Pokud potřebujete v současné době posílit imunitní systém, aby vás neskolilo všude přítomné onemocnění, zelený ječmen by měl být součástí vašeho jídelníčku. Kromě toho, že posílí imunitu také stejně jako zmiňovaná chlorella detoxikuje organismus, upravuje hladinu cukru v krvi a působí proti zažívacím potížím. A co víc – léčí kožní onemocnění, akné a zabraňuje chudokrevnosti.
Spirulina pro zdravou krvetvorbu
Náš seznam zelených potravin, které stojí za zakomponování do jídelníčku především, uzavřeme spirulinou – sladkovodní sinicí, která se obvykle vyskytuje hlavně v tropických nebo subtropických jezerech, kde se pH pohybuje ve vysokých číslech. Podporuje zdravou krvetvorbu, posiluje imunitní systém těla a snižuje i vysokou hladinu špatného cholesterolu v krvi.