Zelené potraviny a co byste o nich měli vědět
Svůj jídelníček můžete zpestřit mnoha způsoby. Aby byl však stále vyváženým a zdravým, nezapomeňte do jeho složení zakomponovat takzvané zelené potraviny. Tvrdí se o nich, že jsou zdravější než jiné a důvodů je k tomu hned několik. Pojďme si prozradit, co konkrétně ukrývají a proč bychom na zelené potraviny neměli dopustit.
Složení, které vám vyrazí dech
Takzvané zelené potraviny jsou zdravější než jiné, protože obsahují složku zvanou chlorofyl. To je látka, která je všechny spojuje, i když samozřejmě platí, že co potravina, to trochu jiné, jinak prospěšné účinky.
Chlorofyl nejvíce oceníme při hojení ran. Díky látce se hojí lépe hlavně popáleniny, které se způsobí například kyselinami nebo ohněm. Navíc látka působí protizánětlivě, což se hodí při léčbě řady zánětlivých procesů v lidském těle (zejména ženy ocení chlorofyl v případě, že léčí gynekologický problém).
Zelené potraviny navíc obsahují také antioxidanty, což jsou složky účinně a efektivně bojující proti volným a nebezpečným radikálům v lidském těle. Právě ty jinak stojí za takzvaným oxidačním stresem, na jehož popud vzniká řada nepříjemných chorob, kam ostatně spadají i kardiovaskulární nemoci, na které se každým rokem umírá opravdu nejvíce.
Zelené potraviny se vyplatí užívat denně
Jelikož o zdraví prospěšných složkách zelených potravin nemůže být ani pochyb, zeptali jsme se odborníků na to, jaké zelené potraviny se vlastně vyplatí nejvíce užívat. Respektive kdy je nutné je zařadit do jídelníčku. Nutriční specialisté jsou toho názoru, že se mají jíst denně. Účinky se objevují po dlouhodobějším užívání, proto je zapotřebí vytrvat.
Dejte si pozor na několik věcí
V souvislosti se zelenými potravinami stojí za zmínku několik věcí, před kterými je dobré dát si pozor. Do této kategorie patří například původ potraviny. Dávejte si pozor na to, odkud potravina vlastně pochází. U obilovin platí, že čím bohatší půdu daná potravina má, tím vyšší obsah živin v ní najdete. U řas platí, že čím více slunečního záření bude mít, tím lépe, stejně tak se na její kvalitě podílí i kvalita vody.