Vařte dietně aneb i česká jídla mohou být zdravá
Máte po obědě většinou pocit, že byste nejraději zalezli do postele, než všechny ty dobroty strávíte? Nejste schopní nic dělat, cítíte se unavení, vysílení? Nejspíše si dopřáváte velmi těžká jídla. Proto nastává nejvyšší čas jídelníček lehce odlehčit. Soustřeďte se více na zdravou výživu. I v rámci české kuchyně si můžete připravovat řadu jídel ve zdravější variantě a přitom jejich chuť nijak neutrpí.
Svíčková se dá připravit i z krůty
Rozhodli jste se klasickou těžkou českou kuchyni nahradit její odlehčenější variantou? Potom je správný začátek udělat průvan ve vašich receptech a pravidelných zvyklostech a samozřejmě i volbě surovin. Jestliže u vás doma stále převažuje konzumace vepřového a hovězího masa, zkuste ho občas vyměnit a dát přednost drůbeži nebo rybám. Různá jídla typická pro využití vepřového či hovězího se dají připravit i s drůbeží. Jsou jednoznačně mnohem dietnější, protože drůbež obsahuje mnohem méně tuku. Přitom ale mohou být také chuťově velice zajímavé. Jde jen o to najít odvahu a vyzkoušet to. Třeba svíčková se dá připravit z krůty. Možná zjistíte, že vám to chutná více a už u toho zůstanete. Také nebudete po jídle tolik unavení. Není od věci si také alespoň jednou za čtrnáct dní dopřát nějakou chutnou rybu. Existuje bezpočet různých úprav, nemusí to být zrovna smažený kapr.
Vařte na páře a nahrazujte přílohy
A když už jsme u toho smažení, stálo by za to podívat se i na nejčastější způsoby přípravy jídel u vás doma. Patří mezi ně hlavně smažení a pečení? Jestliže ano, zkuste občas i vaření nebo dušení. Vůbec nejzdravější formou vaření je vaření na páře. Nepoužíváte zde žádný tuk a potravina se připravuje velice šetrným způsobem, díky kterému nepřijdete o velkou část vitamínů. Zpracování za příliš vysokých teplot totiž znamená zničení velké části vitamínů.
Velice dobře se dá na páře připravovat zelenina nebo rybí filé. Na přípravu pokrmů používejte kvalitní oleje, například řepkový, slunečnicový nebo olivový. Na knedlíky zapomeňte, přílohy v podobě brambor či rýže také můžete nahrazovat vařenou zeleninou.