Do Japonska za zdravou kuchyní aneb nepřiberte při cestování
Často se stává, že při cestování člověk přibere pár kilogramů. Nemůžeme se tomu divit, vždyť v zahraničí se nechceme omezovat, zapomínáme na své jídelníčky a chceme ochutnat to nejtypičtější z daných kuchyní. V praxi to však znamená, že třeba ve Spojených státech amerických budete jíst hamburgery a hranolky, jen málokdy zavítáte do fresh baru na čerstvou vymačkanou šťávu z ovoce. Pokud však při cestování nechcete nijak přibrat či nechcete jíst nezdravé věci, přesto chcete ochutnat typickou zahraniční kuchyni, zavítejte do Japonska. O japonské gastronomii se totiž říká, že je velice zdravá.
Nejtypičtějším japonským jídlem je sushi. To je ostatně k dostání i u nás, ale v ne tak vysoké kvalitě. V případě, že vycestujete do Japonska, budou na vás čekat i jiná nízkokalorická či případně nekalorická jídla, která jsou pro japonskou gastronomii typická.
Ochutnejte daikon
Znáte daikon? Jedná se o obří bílou ředkev, která má kladné dopady na lidské zdraví. Například podporuje trávení, také má detoxikační výhody. Z pětadevadesáti procent je složena z vody, zbytek pak tvoří jiné látky. Z jejího složení tedy lze usoudit, že má velmi nízký podíl kalorií.
Konnyaku z ďáblova jazyka
Konnyaku je další potravina využívající se v Japonsku. Také ji můžete znát pod označením “rosolovitá potravina z ďáblova jazyka”. Neobsahuje žádné kalorie, má velký obsah vlákniny a navíc perfektně čistí tělo. Používá se do nejednoho japonského pokrmu, jelikož dokáže dodat každému jídlu velice zvláštní a ojedinělou chuť.
Shiitake jsou balíčky hub
Milujete houby? Pak musíte ochutnat takzvané shiitake, což jsou balíčky hub, jež mají vynikající chuť. Obsahují velice málo kalorií, na druhou stranu mají velké množství vitaminu B a taky vitaminu D. K dostání jsou v Japonsku v několika provedeních, například je můžete ochutnat čerství nebo sušené.