Medvědí česnek jako jarní životabudič. Udělejte si zásobu na celý rok
Jedná se o jednu z prvních rostlin, která se v lužních lesích hrdě dere k životu, sotva skončí období sněhových plýskanic. Tento vitamíny naplněný životabudič přitom skrývá zdroj zdraví. Naučíme se jej uchovat po celý rok.
Plísně, záněty, bakterie a viry nemají šanci
Při pohledu na skromnou bylinu byste její účinky hádali jen stěží. Medvědí česnek se přitom řadí mezi skutečné zázraky přírody. Obsahuje vysoké hladiny vitamínu C, dokáže pomoci zvýšit imunitu, čistit játra a vypudit z organismu parazity. Bude se vám hodit v období chřipek, ale i jako součást vynikající letní svačinky. Kromě jiného medvědí česnek pomáhá tlumit revmatické projevy.
Hurá do lesa, jen pozor na záměnu
Medvědí česnek se může volně sbírat. Pouze v chráněných krajinných oblastech si dejte pozor, zde se nesmí sbírat žádné rostliny. Bylinku naleznete nejčastěji na okraji vlhkého lesa. Pokud budete nepozorní, můžete si medvědí česnek splést s volně rostoucí jedovatou konvalinkou. Vždy proto zkontrolujte, zda to, co trháte, jemně voní po česneku. Je lepší si lístek trochu promnout v dlani, poté máte jistotu.
Celý rok zdroj zdraví – bez nutnosti zavařovat
Přejete si uchovat medvědí česnek? Stačí jen pár kroků a máte lahodnou dobrotu na chleba pro vaše ranní rituály. Listy omyjte. Poté, co oschnou, je rozemelte spolu se solí a olivovým olejem. Uložte vzniklé pesto na dno lednice do uzavíratelných zavařovacích sklenic. A je hotovo! Dobrota je nachystána. Budete mít zdroj zdraví přímo z přírody po celý rok stále k dispozici.
Pesto z medvědího česneku se hodí jako pomazánka na pečivo. Nebo si z něj udělejte omáčku k masu, chutná skutečně výborně. Stačí jen smíchat se smetanou nebo sójovým mlékem. Oblíbený recept jsou také šneci z listového těsta, ve kterých je medvědí česnek spolu se šunkou nebo sýrem.
Až se zakousnete do pokrmu, ve kterém je medvědí česnek, vždy si vzpomenete na první jarní dny, ve kterých jste tuto bylinku sbírali.