Pálí vás žáha? Víme, co omezit a co naopak neomezovat
Pálení žáhy se řadí bohužel k velice častým problémům, s nimiž se nejeden člověk musí potýkat. Obvykle se jedná o důsledek toho, že jsme snědli nějaké špatné jídlo nebo jídlo, které nám zkrátka nesedlo. Během pálení žáhy se pociťuje těžkost, také se vám chce zvracet. Pálení žáhy bývá často dokonce spjaté i s bolestmi hlavy nebo také s migrénami, které postihují hlavně ženy a které umí opravdu velmi potrápit.
Pokud vás žáha pálí často, nabízí se otázka, jakým potravinám nebo nápojům se vyvarovat a jaké naopak můžeme konzumovat s radostí. Existuje opravdu několik potravin, které mohou pálení žáhy jenom zhoršit, jiné však mohou dokonce pomoct při tomto problému.
Jaké potraviny a nápoje omezit při pálení žáhy?
Co se týče potravin a nápojů, které je třeba omezovat, doporučujeme omezit kávu. Káva je sice skvělý životabudič, bez kterého si někdo nedokáže představit svůj den, ale na druhou stranu je to nápoj, který může hlavně ráno způsobit celou řadu problémů. Káva může dokonce sama spustit pálení žáhy, a to hlavně tehdy, kdy kávy vypijete zbytečně mnoho. Pokud se kávy nechcete vzdát, pak se zaměřte na trochu kvalitnější druhy kávy a nepijte je s mlékem.
Bohužel žáhu může potrápit také čokoláda. Je nutné si dát pozor hlavně na mléčnou čokoládu, která nemá dostatek kakaa a která dokáže žáhu opravdu velice potrápit a rozdráždit. Pokud budete investovat do kvalitních čokolád, které mají minimálně sedmdesát procent kakaa, pak vás žáha trápit nebude.
Žáhu dokáže rozdráždit i mátový čaj nebo mléčné výrobky, které v sobě mají ukryté velké množství tuku.
Jaké potraviny a nápoje neomezovat při pálení žáhy?
Nyní se nabízí otázka, jaké potraviny budou případně pomocí při pálení žáhy. Pomoc vám nabídne meloun, který dokáže kyselinu neutralizovat a rychle vám od pálení žáhy uleví. Taky doporučujeme konzumovat čerstvý špenát, který je dalším neutralizačním prvkem. První pomoc vám poskytne i petrželová nať nebo fenykl.